Vind een groepsverblijf

Kampas biedt een volledig overzicht van accommodaties in Vlaanderen waar meerdaagse verblijven van jeugdgroepen mogelijk zijn. Zo kan je snel op zoek naar het gebouw of terrein dat geschikt is voor jouw plannen. Hieronder maken we je wegwijs in de werking van het platform.

Zoeken en boeken met Kampas? Onze handleiding toont hoe dat gaat.

We verzamelen ook regelmatig terugkerende vragen (en de antwoorden natuurlijk).

Over het aanbod

Op Kampas vind je accommodaties in Vlaanderen die geschikt en bedoeld zijn voor meerdaagse (re)creatieve, educatieve en maatschappelijk georiënteerde groepsactiviteiten. Dat zijn gebouwen en kampeerterreinen of een combinatie van beide: gebouwen beschikken nl. soms over een terrein waar enkele extra deelnemers in eigen tenten kunnen slapen.

Erkende jeugdverblijfcentra en hostels voldoen aan een aantal specifieke vereisten die ook door Toerisme Vlaanderen gecontroleerd worden. Zo moet het aanbod voldoen aan vereisten op het gebied van brandveiligheid, comfort en hygiëne. Op de site van Toerisme Vlaanderen is alle informatie over de regelgeving terug te vinden. Je kan hen ook contacteren via logies@toerismevlaanderen.be of +32 2 504 04 00.

Jeugdlokalen en kampeerterreinen zijn niet gebonden aan een erkenning, wanneer ze jaarlijks een beperkt aantal nachten verhuren aan georganiseerde jeugdgroepen. Er is in dat geval wel een meldingsplicht bij de gemeente.

Samen zorgen alle Kampasaccommodaties voor een betaalbaar aanbod, zodat zoveel mogelijk groepen de kans krijgen om samen van een verblijf te genieten.

Je Kampasaccount

Registreren op Kampas kan vanaf 16 jaar en biedt heel wat voordelen. Kampas kan je meteen gerichte informatie geven, zoals de juiste prijzen voor het type groep waarvoor je een geschikte accommodatie zoekt.

Je kan jouw persoonlijk account koppelen aan een Kampasomgeving voor jouw groep. Andere leden van jouw groep kunnen dat ook doen en zo kan je al jullie boekingen samen opvolgen.

Een account is noodzakelijk om een online boeking te kunnen maken (en omdat je dan een huurovereenkomst afsluit, moet je hiervoor meerderjarig zijn). Ook wanneer je met een recensie jouw ervaringen over een verblijf via Kampas met anderen wil delen, moet je aangemeld zijn.

OPGELET, de aanmaak van je groep heeft ook gevolgen voor de manier waarop Kampas bij online boekingen de waarborg terug zal betalen. Deze terugbetaling gebeurt op het rekeningnummer waarmee jouw groep de laatste betaling naar Kampas heeft uitgevoerd. Werk je met verschillende rekeningnummers binnen jouw groep? Dan moet je zelf de overweging maken of je beter verschillende groepen (bijvoorbeeld per tak van je jeugdbeweging) aanmaakt. Wil je het zo aanpakken, contacteer dan Kampas. Standaard aanvaarden wij geen verschillende groepen voor een zelfde vereniging.

Zoeken met Kampas

Het aanbod op Kampas is heel divers, maar ook de wensen van jeugdgroepen zijn dat. De juiste accommodatie zoeken en vinden is daarom erg belangrijk om er een onvergetelijk verblijf van te maken. Via de zoekbalk op de startpagina maak je de eerste belangrijke selectie in het aanbod van Kampas.

  • Naam: weet je waar je heen wil, vul dan hier de naam van de gewenste accommodatie in.

  • Selectie ‘alle, enkel gebouw, enkel tentengrond of gebouw met tentengrond’: maak een keuze in het type accommodatie dat je zoekt. Je kan opteren voor een gebouw, een terrein waar je de eigen tenten zal opslaan of een combinatie van beide.

  • Locatie: hier zoek je naar locaties in een specifieke toeristische regio, gemeente of deelgemeente.

  • Groepsgrootte*: geef hier de minimale capaciteit op waaraan de locatie moet voldoen. Maak dus een (ruime) inschatting van het verwachte aantal deelnemers. Kampas geeft alle resultaten weer die aan jouw minimum voldoen, tot het dubbele van de opgegeven groepsgrootte.

Ook de gewenste periode is een belangrijke factor in de zoektocht. Bij het aanbod dat online geboekt kan worden is de kalender altijd actueel. Kampas stimuleert alle andere uitbaters om de kalender goed bij te houden en controleert dat ook regelmatig. Vandaag kan je zoeken tot en met 2026. Elke laatste zaterdag van april activeren we om 10 uur een extra boekingsjaar. Zo kan je vanaf zaterdag 27 april 2024 zoeken op de beschikbaarheid in de verhuurkalenders van 2027. Ook voor het online boeken kunnen de uitbaters er voor opteren om verhuur met een jaartje uit te breiden. Voor groepen die op dat moment hun kamp- of vakantieperiodes willen vastleggen, is een goede voorbereiding belangrijk. Hoe je dat doet en alle andere belangrijke informatie lees je hier.

Na je eerste zoekopdracht biedt Kampas heel wat filters om de bekomen resultaten verder te verfijnen en te sorteren.


*Opgelet, Kampas maakt duidelijk wat de maximale capaciteit is van een accommodatie. Het aanbod is dan ook enkel geschikt voor groepen die niet groter zijn dan het opgegeven aantal, kleiner is uiteraard geen probleem. Deze maximale capaciteit komt vaak (ook bij het boeken via Kampas) op je huurovereenkomst.

Een grotere groep is een mogelijke reden om je groep de toegang tot de accommodatie te ontzeggen of een meerprijs voor bijkomende personen aan te rekenen. Is je groep onverwacht groter, neem dan zo snel mogelijk contact op met de uitbater om de mogelijkheden te bespreken.

Prijzen op Kampas

De prijzen worden altijd indicatief weergegeven en zijn pas definitief wanneer Kampas of de uitbater een huurovereenkomst opmaakt. Toch kunnen we je al enkele basisprincipes meegeven die de uiteindelijke prijs van je verblijf mee zullen bepalen.

De basisprijs wordt toegekend aan jeugdwerkgroepen, andere types groepen betalen een procentuele meerprijs. Kampas werkt met volgende prijscategorieën:

  • Jeugdwerk: sociaal-cultureel werk op basis van niet-commerciële doelen voor of door de jeugd van 3 tot en met 30 jaar, in de vrije tijd, onder educatieve begeleiding en ter bevordering van de algemene en integrale ontwikkeling van de jeugd die daaraan deelneemt op vrijwillige basis. Komen in aanmerking: erkende jeugdwerkorganisaties, alsook jeugdcultuurverenigingen, jeugdcatechesegroepen, jeugdorkesten, jeugdateliers, speelpleinwerkingen, jeugdvakantiewerkingen, vrijetijdswerkingen met kansarme jongeren, vrijetijdswerkingen met kinderen en jongeren met een beperking, politieke jongerenbewegingen, jeugdhuizen, studentenverenigingen, gemeentelijke jeugddiensten en -jeugdraden.

  • Onderwijs: erkende onderwijsinstellingen.

  • Andere jeugdgroepen: georganiseerde jeugdgroepen die niet horen tot de categorie jeugdwerk of onderwijs, zoals jeugdsportclubs en jeugdzorginstellingen.

  • Andere verenigingen: verenigingen voor volwassenen.

  • Niet-verenigingen: elke groep die niet tot bovenstaande categorieën hoort, denk aan vrienden- en familiegroepen of bedrijven.

Prijzen kunnen bovendien afwijken naargelang de periode waarvoor je boekt. Kampas onderscheidt midweek, weekend, kleine schoolvakanties en de grote vakantie, maar uitbaters kunnen ook voor specifieke periodes een afwijkende prijs instellen. Hou er bovendien rekening mee dat je in veel gevallen een waarborg dient te betalen en dat er ook extra kosten (denk bijvoorbeeld aan afval, energie, water …) kunnen aangerekend worden. De uitbater informeert op Kampas vaak over die kosten, al zijn de prijzen ook hier indicatief.

Kampas vindt dat elk kind of jongere de kans moet krijgen om een onvergetelijke ervaring van een meerdaags groepsverblijf met leeftijdsgenoten te beleven. Daarom zijn wij een gedreven partner van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Groepen die aangesloten zijn bij dat netwerk, krijgen de laagste basisprijs wanneer zij boeken via Kampas. In de andere gevallen kunnen deze groepen zeker ook bij de uitbater informeren naar eventuele aangepaste prijsvoorwaarden.

Boeken met Kampas

Het label ‘reserveer online’ maakt zichtbaar welke accommodatie je ook meteen via Kampas kan boeken. Kampas biedt deze mogelijkheid enkel aan voor een verblijf in zelfkook, wanneer de uitbater daar ook voor kiest. Voor al het andere aanbod verloopt de aanvraag tot reservatie via de uitbater zelf, klik daarvoor op "contacteer uitbater". Hou bij het online boeken rekening met de Algemene Voorwaarden, we vermelden hier enkele belangrijke spelregels die daarin te vinden zijn:

Je aanvraag

Een uitbater moet binnen de vijf dagen reageren op jouw aanvraag tot reservatie. Hou er rekening mee dat je aanvraag ook geweigerd kan worden. Daar krijg je ook bericht van in jouw mailbox. De uitbater kan een reden opgeven, maar hoeft dat niet te doen. Je kent altijd binnen de vijf dagen de status van je aanvraag. Reageert de uitbater niet tijdig, dan wordt je aanvraag automatisch verwijderd (met kennisgeving).

Gespreid betalen

Boek je meer dan een jaar voor aankomstdatum, dan betaal je een voorschot voor vroege boekingen van 25 % op de huurprijs, steeds beperkt tot 50 euro per geboekte nacht. Een jaar voor aankomst betaal je – indien nodig – het resterende bedrag van die 25 % op de huurprijs. Dat is ook het voorschot dat je betaalt wanneer je boekt tussen een jaar en drie maand voor aankomstdatum.

Drie maand voor aankomst betaal je het resterende saldo van de huurprijs. Wanneer je in die tijdspanne boekt, zal meteen het volledige huurbedrag gefactureerd worden. Kampas probeert zo tegemoet te komen aan de financiële realiteit van een groep die pas enige tijd voor het verblijf over de inschrijvingsgelden beschikt. Afwijken van deze regeling is niet mogelijk.

Betaaltermijn

Wanneer een uitbater jouw aanvraag aanvaardt, ontvang je de huurovereenkomst en een eerste factuur. De eerste factuur is belangrijk om zeker te zijn van je boeking. Hou je geen rekening met de betaaltermijn op die factuur, dan wordt jouw boeking automatisch geannuleerd en wordt de gereserveerde periode opnieuw opengesteld voor andere groepen.

Waarborg en variabele kosten

Bij de factuur van het saldo van de huurprijs (vanaf drie maand voor aankomst) wordt ook een waarborg aangerekend die door de uitbater is bepaald. De hoogte van die waarborg wordt vastgelegd op het moment van de bevestiging van je huuraanvraag.

De betaalde waarborg dient om mogelijk schade op te verhalen, maar wordt ook aangewend om de variabele kosten na het verblijf mee te verrekenen. De variabele kosten zijn kosten die pas verrekend worden na het verblijf, meestal op basis van het eigenlijke verbruik. De eenheidsprijzen worden – indicatief – weergegeven op de website, maar zijn pas definitief op het moment van de eigenlijke afrekening.

Wijzigen van de plannen

De mogelijkheden om je online reservatie te wijzigen vind je via ‘opties’ bij de boekingsdetails in je accountomgeving van Kampas. Wanneer je een lopend huurcontract wenst op te zeggen, past Kampas de Algemene Voorwaarden toe die je bij aanvraag van de reservatie hebt goedgekeurd. Het moment van opzeggen bepaalt de mogelijkheden. Eventuele terugbetalingen gebeuren binnen de twee weken na opzegdatum.

Tot een jaar voor aankomstdatum is het mogelijk om jouw reservatie kosteloos om te boeken. Via je account kan je een online boeking via de opties opzeggen met een voucher. Alle ontvangen betalingen* blijven in dat geval drie maand beschikbaar. Deze voucher is dus een tegoed dat kan ingezet worden voor nieuwe boekingen* (een andere periode of een andere accommodatie) die online via Kampas verlopen (via de ‘reserveer nu’ knop op kampas.be). Deze nieuwe boekingsaanvraag moet goedgekeurd worden door de uitbater. Het is mogelijk om het beschikbare bedrag te gebruiken voor meerdere boekingen. Verloopt de termijn om de voucher te gebruiken, dan wordt de normale opzegvergoeding toegepast.

Betalingen die al werden uitgevoerd voor de boeking* worden dus gebruikt als voucher of (bij opzeg minder dan een jaar voor aankomstdatum) ingehouden als opzegvergoeding. Die vergoeding is gelijk aan de voorschotten die je op dat moment al hebt betaald. Heb je al de volledige huurprijs betaald, dan bedraagt deze opzeggingskost 75 %, tot een week voor het verblijf. Bij opzegging minder dan een week voor de bevestigde aankomstdatum wordt de volledige huurprijs ingehouden.

*Opgelet, een betaalde waarborg krijg je bij opzeg altijd terugbetaald. Een voucher wordt NOOIT ingezet voor een waarborg, enkel voor de verschuldigde huurprijs.

Partner van Iedereen Verdient Vakantie

Kampas vindt dat iedereen de kans moet krijgen om een onvergetelijke ervaring van een meerdaagse groepsvakantie te beleven. Daarom zijn wij een gedreven partner van het netwerk Iedereen Verdient Vakantie. Groepen die aangesloten zijn bij dat netwerk, krijgen altijd de laagste basisprijs bij een online boeking via Kampas. Ook andere verblijven die op Kampas het Iedereen Verdient Vakantie-label dragen maar die je via de uitbater dient te boeken, bieden hun accommodatie aan de laagste basisprijs of fikse korting aan.

Benieuwd naar je ervaring

Wij – en vele groepen – horen heel graag hoe jij je verblijf hebt ervaren. Wie zich heeft aangemeld, kan op Kampas dan ook een recensie achterlaten. Wie via Kampas heeft geboekt, krijgt na het verblijf een mail met de vraag om een recensie achter te laten. Beoordelingen zijn ook mogelijk voor de rest van het aanbod op ons platform.

Heb je een klacht over je verblijf? We raden je aan om eerst in gesprek te gaan met de verhuurder. Verloopt dat moeilijk, dan kan je bij Kampas terecht met je klacht om via bemiddeling tussen de betrokkenen tot een oplossing te komen. Het is bovendien mogelijk een klacht in te dienen bij Toerisme Vlaanderen. Dat kan via logies@toerismevlaanderen.be of op +32 2 504 04 00.