Vind een groepsverblijf

Daar komt de zomer, daar komt het kamp! Het wordt opnieuw een komen en gaan van groepen, ook jij vertrekt straks met een karavaan aan materiaal en enthousiaste deelnemers. Om alles in goede banen te leiden zetten we enkele afspraken en aandachtspunten op een rij … Goed om nog even door te nemen, ook om verrassingen te voorkomen.

Hou rekening met de capaciteit

Elk jaar komen groepen met te veel deelnemers aan bij het jeugdverblijf. Een boeking heeft een maximale capaciteit (al dan niet met tenten) die werd bepaald door de uitbater. Kampplaatsen zijn niet op meer deelnemers voorzien (binnenruimte / sanitair / … ).

Wordt jouw groep toch onverwacht groter dan de maximumcapaciteit van de kampplaats? Neem dan tijdig (van zodra het probleem gekend is) contact op met de uitbater. Bespreek de situatie samen. De uitbater kan een meerprijs per bijkomende persoon aanrekenen. Deze afspraak is ook bekend bij de koepels van de jeugdverenigingen.

Denk aan de deelnemerslijsten

Je groep moet bij aankomst een deelnemerslijst afgeven (of vooraf doormailen). De privacyregels (de zogenaamde GDPR) laten deze lijsten toe omdat er een wettelijke basis voor is, uitbaters zijn verplicht om deze op te vragen. Meer uitleg kan je vinden in de veelgestelde vragen en antwoorden.

Afval vermijden en sorteren

Een kamp zorgt voor afval. Met wat extra aandacht kan je voorkomen dat het een afvalberg wordt. En je moet natuurlijk rekening houden met het afvalbeleid van de regio van jouw kamplocatie. Uitbaters worden hier ook steeds strenger op gecontroleerd door de ophalers, het is dus belangrijk om de instructies van de uitbater correct na te leven.

Kampvuur ... als het kan

Traditioneel is een kampvuur vaak de afsluiter van een kamp. Vuur moet altijd voorzichtig aangepakt worden, en bij droog weer gelden daarom vaak beperkingen.

Lawaai en andere hinder

De buren zijn niet op kamp … Hanteer de principes van het kampcharter. Uit onze onderzoeken blijkt dat versterkte muziek al te vaak voor ongenoegen zorgt bij uitbaters en buren. En al zeker wanneer die muziek de hele dag door weerklinkt. Een huisreglement bepaalt vaak de afspraken over geluid buiten en binnen. Maar het is ook gewoon vriendelijk voor de omgeving om enkel muziek te laten spelen wanneer dat ook een reden heeft (bv. om te verzamelen, voor een dansje ... ).

En bij discussie

Ruzie maken lost zelden iets op. Blijf dan ook in alle omstandigheden kalm en aarzel niet om hulp in te schakelen. Ook tijdens de zomer is Kampas tijdens de werkdagen bereikbaar. Heb je een koepelorganisatie, dan kan je hen contacteren om een probleem te melden. Zij zullen jullie helpen om op zoek te gaan naar een oplossing.