Vrijwilligers: het kloppend hart van Bivakhuis De Miere en veel andere jeugdverblijven
Vrijwilligers zijn de stille helden achter de schermen van veel jeugdverblijven en kampeerterreinen. Wist je dat ongeveer twee derde van de jeugdlogies wordt uitgebaat door een vzw met vrijwilligers? Daarnaast zijn er ook nog tientallen jeugdlokalen die verhuren als feitelijke vereniging. Al deze vrijwilligers verzetten bergen werk en doen dat met een ongeëvenaarde passie (die je uiteraard ook kan aantreffen bij jeugdverblijven en kampeerterreinen die niet afhankelijk zijn van vrijwilligers).
Bivakhuis De Miere in Meulebeke is daar een schitterend voorbeeld van. Groepen tot 60 personen die graag zelf kokkerellen, kunnen hier genieten van een gezellig en goed ingericht jeugdverblijf, pal naast het sport- en recreatiedomein Ter Borcht. Dankzij de tomeloze inzet van een fantastisch team vrijwilligers is het verblijf het hele jaar door geopend.






Het ontstaan van een thuis
In 1986 werd Bivakhuis De Miere opgericht door zeven gedreven vrijwilligers, met steun van de gemeente Meulebeke (nu deel van de fusiegemeente Tielt). Tonny, die vijftien jaar lang de rol van voorzitter vervulde en onlangs de fakkel doorgaf aan Dieter, vertelt met een glimlach: "Ik dacht het voorzitterschap maar twee jaar te doen." Maar de passie hield hem veel langer aan boord.
Het team is door de jaren heen uitgegroeid tot veertien vrijwilligers, variërend in leeftijd van 32 tot 71 jaar. Iedereen draagt zijn steentje bij: van tuinonderhoud tot het dagelijks controleren van de accommodatie. Gepensioneerden verzorgen de midweekverhuur, terwijl leerkrachten de vakanties overbruggen. Franky, die in de buurt woont, wandelt dagelijks langs 'het Mierke' en wordt liefdevol gezien als de conciërge. "Als er iets niet in orde is, heeft hij het gespot en pakt hij het meteen aan," vertelt Tonny.
Met een mix van uiteenlopende karakters vullen ze elkaar perfect aan. "Sommigen blijven altijd rustig, anderen kunnen al eens uit hun vel springen. Dat maakt het juist zo leuk; we zijn heel complementair." Vlak voor de zomerkampen organiseren ze de klusjesdag 'Hijs de Vlag', waarop alles tot in de puntjes wordt gepoetst. Samen de handen uit de mouwen steken versterkt de onderlinge band.
De drijfveer achter hun inzet
"Het nauwe contact met de groepen is wat ons motiveert," deelt Anton, de penningmeester. "We springen graag tussendoor even binnen bij een groep om te horen hoe het gaat. Een compliment over onze accommodatie en werking maakt ons gelukkig." De vrijwilligers van De Miere werken zonder vergoedingen. "Onbezoldigd vrijwilligen is juist het leuke aan vrijwilliger zijn," benadrukt hij. "Het is geen opgave om bezig te zijn voor De Miere."
De voldoening komt uit de blije gezichten van de kinderen en jongeren die hier onvergetelijke momenten beleven. Het besef dat hun inzet bijdraagt aan herinneringen die een leven lang meegaan, is van onschatbare waarde.
Toekomstdromen
Het team heeft grootse plannen en hoopt dat De Miere blijft groeien en verbeteren. "We dromen van extra materiaal voor de groepen, zoals sjorpalen, paletten en tonnen," vertelt Tonny. "Er zijn nu andere prioriteiten, zoals een nieuwe keuken, maar die dromen blijven leven. Een openluchtklas of een amfitheater zouden ook fantastisch zijn." De vrijwilligers zijn vastberaden om te blijven investeren in de beleving van kinderen en jongeren.



Benieuwd geworden naar Bivakhuis De Miere? Misschien is het de volgende bestemming voor jouw jeugdgroep! Ervaar zelf de warme sfeer en de geweldige faciliteiten die met zoveel toewijding worden onderhouden. Lees hier meer.
Op zoek naar meer info om zelf te starten met verhuur? Het verhaal van De Miere laat zien hoeveel impact een groep gepassioneerde mensen kan hebben. Misschien kriebelt het bij jou of je groep om ook de handen uit de mouwen te steken. Lees hier meer.