Vind een groepsverblijf
Terug naar overzicht

Op naar een cool én koel zomerkamp!

Zon op je gezicht, blote benen in het gras en ’s avonds verhalen rond het kampvuur: een zomerkamp met stralend weer klinkt als de droom van elke groep. Maar zodra de thermometer (te) stevig de hoogte ingaat, moeten we het hoofd letterlijk en figuurlijk koel houden.

De cijfers van het KMI liegen er niet om: onze zomers worden heter, met meer en langere hittegolven. Klimaatverandering zorgt voor nieuwe uitdagingen, ook op kamp. Maar gelukkig doen heel wat uitbaters al inspanningen om het binnen en buiten aangenaam te houden. Bomen, struiken en langer gras zorgen voor verkoeling tot wel 5°C. Meer groen op het terrein = minder puffen! Binnen helpen goede isolatie, een luifel of zelfs airco om het doenbaar te houden.

Hitte zorgt bij iedereen voor een minder comfortabel gevoel. Hoe komt dat? Onze lichaamstemperatuur bedraagt 37° C. Wanneer van die temperatuur wordt afgeweken, volgt er een lichamelijke reactie. Bij hogere temperaturen is dat zweten of dorst krijgen. Zo regelt ons lichaam de temperatuur bij. Als dat niet helpt kan je oververhit geraken. En dat moeten we vermijden, ook op ons kamp.

Denk tijdens de voorbereiding al na over de aanpak wanneer het op kamp erg warm zou worden. Wie houdt de temperatuur in de gaten? Wie is verantwoordelijk voor de waterpunten? Voorzie een beknopt ‘hitteplan’ dat voor iedereen van de begeleiding helder is. Zo weet iedereen waar hij of zij aan toe is. We laten ons (zon)licht hier alvast even schijnen over enkele aandachtspunten …

Eerst en vooral: blijf drinken

Het klinkt simpel, maar het is o zo belangrijk: water drinken. Laat het niet aan het toeval over. Voorzie voldoende drinkmomenten tijdens de dag – bijvoorbeeld bij elke wissel van activiteit – en zet grote kannen met bekers op strategische plaatsen. Of vul de drinkflessen regelmatig samen bij. Dorst is eigenlijk al een signaal dat je te laat bent!

Plan slim en zoek de schaduw

Pas je dagschema aan. Vermijd intensieve activiteiten tijdens het warmste moment van de dag (tussen 12u en 16u) en kies dan voor rust of creatieve activiteiten op een koele plek. Verplaats zoveel mogelijk naar de schaduw – onder bomen, een tentzeil of een afdak. Begin vroeger, pauzeer langer en eindig later. Een siësta op kamp? Waarom niet!

Smeer en bescherm

Zon is fijn, verbranden is dat niet. Maak van insmeren een vaste routine – ’s ochtends, na het zwemmen en elke twee uur. Voorzie zonnecrème voor wie het vergat en moedig het dragen van een petje, luchtige kleding en zonnebril aan. Smeer mee, smeer samen: het kan zelfs een grappig groepsmoment worden.

Let op elkaar

Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, een warme, rode huid – dat zijn alarmsignalen. Zorg dat iedereen weet dat het oké is om aan te geven dat het niet gaat. Voorzie een koele ruimte waar je even tot rust kan komen, met natte doeken of een ventilator. Een fris voetbad kan wonderen doen.

Waterpret is meer dan fun

Waterballonnen, sproeiers, natte T-shirts of voeten in een emmer water: ze zorgen voor verfrissing én sfeer. Gebruik water met zorg, maar durf het ook in te zetten als remedie tegen de hitte. Hou het wel veilig – gladde vloeren en wilde duiken zijn geen goed idee.

Ook binnen koel blijven

Comfortabel slapen? Dan hou je best de temperatuur in slaapruimtes onder de 21°C. Sluit ramen en gordijnen overdag, en verlucht pas als het buiten koeler is dan binnen – meestal ’s nachts of vroeg in de ochtend. Zet dan alles open om luchtcirculatie te creëren.

Hitte hoeft geen spelbreker te zijn. Met een beetje gezond verstand, slimme keuzes en veel water maak je er net een onvergetelijk zomerkamp van!